Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Българският фармацевтичен съюз настоява за спешни антикризисни мерки срещу паралелния износ


Съобщение до медиите

20 октомври 2017 г.

 

Българският фармацевтичен съюз (БФС) призовава отговорните институции, като Министерски съвет и Народното събрание, да приемат спешно предлаганите промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които засягат паралелния износ. Според предложенията на Министерството на здравеопазването, реекспортът на лекарства може да бъде избегнат със съставянето на специални списъци, които да ограничават техния паралелен износ, което не противоречи на Европейското право.

Само от началото на годината на горещата телефонна линия на БФС за сигнали за липсващи на пазара инсулини са получени стотици обаждания от засегнати пациенти.

Призоваваме вицепремиера г-н Томислав Дончев като председател на свикания спешно днес  Съвет за административна реформа към Министерски съвет, да одобри мерките в проекта на  ЗЛПХМ, с които ще се сложи край на този изключително тежък проблем, застрашаващ здравето на българските граждани и да даде „зелена“ светлина на процедурата по промени.

Съсловната организация на магистър-фармацевтите очаква одобрението на предлаганите промени от м. юли 2017 г., които са съгласувани с основните участници в сектора и процеса на съгласуване следва да бъде приключен в най-кратки срокове така, че промените да се приемат от парламента до края на годината.


Сподели

Публикувана на 2017-10-20 10:18:57 | Прочетена: 512 пъти