Вашето име:


E-mail адрес на получателя:


Прессъобщение, 08.01.2019 г.


Във връзка с публикуваната информация в медиите за поредната община в България, жителите на която остават без аптека и фармацевтично обслужване от началото на 2019 година, в свое становище Българският фармацевтичен съюз (БФС) изразява отново загриженост за липсата на гарантиран и равнопоставен достъп до лекарства и фармацевтични услуги за българските граждани.

БФС припомня, че в Правителствената програма за управление за периода 2017-2021 г. ясно са дефинирани приоритетите в здравеопазването и мерките в подкрепа на малките и средни предприятия и фармацевтичния сектор.

Тревожно е, че и през 2018 година не се наблюдава подобряване на достъпът до аптечно обслужване и не се повишава качеството на фармацевтичната грижа, както е заложено в цел 121. Не са предприети мерки за въвеждане на инструменти за преодоляване на регионалните дисбаланси по отношение на достъпа до аптеки (мярка 455), а напротив, аптеки се закриват и от това страдат българските граждани.

БФС за пореден път изразява своята загриженост за липсата на национална аптечна карта, регулация на откриването на аптеки чрез демографски и географски критерии с цел постигане на европейски стандарти за достъп до лекарствени продукти и фармацевтични услуги, и ще продължи да насърчава и подкрепя всички усилия за разширяване ролята на фармацевтите в системата на здравеопазването, като най-достъпните медицински специалисти.


Сподели

Публикувана на 2019-01-08 14:31:24 | Прочетена: 714 пъти